[...] serwatkowego), węglowodanowe (tzw. carbo). Czym się różni gainer od bulka? Odżywka typu „gainer” zawiera przeważnie od 15 do 35 g białka w 100 g, resztę stanowią węglowodany, w małym stopniu tłuszcze. Można powiedzieć, że jest to carbo z niewielkim dodatkiem odżywki białkowej, Odżywka typu bulk – zawiera z reguły prawie równe [...]
[...] sama jak poprzednia, ponieważ zastosował on inne podejście. „Nie jem tyle jedzenia, co zawsze poza sezonem. Dużo jadłem, aby osiągnąć to, czego chciałem i lekko obniżyłem węglowodany, a moje ciało utrzymywało tę wagę i czułem się znacznie lepiej”. Posiłek 1 — śniadanie Chris Bumstead wciąż eksperymentuje ze swoją dietą, ale już dokonał kilku [...]
[...] po treningu oraz 2 h później mężczyźni spożyli: 500 ml mieszanki protein i węglowodanów (20 g proteiny serwatkowej oraz 40 g maltodekstryn) 500 ml napoju placebo (udającego węglowodany i proteiny; woda ze słodzikami) Pobrano próbki mięśni mięśnia obszernego bocznego (vastus lateralis) w spoczynku, po 1 oraz 4 h po treningu siłowym. Wyniki [...]
[...] spokoju” można dostarczać 0,4-0,5 g proteiny na kilogram masy beztłuszczowej np. białka serwatkowego w okresie przed i po treningowym. Można również dodać do tej mieszanki węglowodany: 0,5 - 1 g węglowodanów/kilogram beztłuszczowej masy ciała, choć: „Staples i wsp., 2011 wykazali, że po wysiłku siłowym podaż zaledwie 25 g białek serwatki miała [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
[...] funkcji seksualnych jest aktywność fizyczna i właściwa dieta, której elementem powinny być tłuszcze nasycone, jedno- i wielonienasycone oraz wysokiej jakości proteiny i węglowodany złożone. Warto zadbać o właściwą ilość snu, unikać alkoholu, cukrów prostych, używek, narkotyków oraz pornografii (niektóre badania np. „Is Internet [...]
[...] we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy jesz regularnie co 3 godziny lub dostarczasz zaraz po treningu węglowodany, skoro składniki odżywcze z poprzedniego posiłku cały czas krążą sobie w ciele? Podobnie poziom insuliny po posiłku bogatym w węglowodany może być podniesiony [...]
[...] kwasy tłuszczowe, czyli w najlepszym wariancie wydatkujemy tylko ~ 83,7 kcal na godzinę pracy z tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności. Aż 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszczy wewnątrzmięśniowych (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi jako [...]
[...] W tkance podskórnej aktywność LPL była 2-4x niższa. To o co tu w końcu chodzi z tą lipazą lipoproteinową? W obecności insuliny (największy wpływ na jej wyrzut mają węglowodany oraz proteiny) kortyzol zwiększa aktywność lipazy lipoproteinowej (LPL, EC 3.1.1.34) co prowadzi do odkładania najgroźniejszego rodzaju tłuszczu wisceralnego. [...]
[...] węglowodanów i/lub białka ma wpływ na wyrzut insuliny, co może silnie stłumić lipolizę. Z kolei wpływ na utlenianie WKT zależy już bardziej od czasu, w jakim podajemy węglowodany (w czasie pracy wychwyt węglowodanów jest znacząco zwiększony, jest to inna sytuacja metaboliczna, niż przed treningiem). Optymalne rozwiązanie to zachowanie 2-3 [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
IGF-1 nie jest “złe”, ani “dobre”. Takie kryteria nie mają sensu w odniesieniu do medycyny, biochemii czy farmakologii. Najlepsze na świecie lekarstwa często mogą wyrządzić spustoszenie w organizmie, a w nadmiarze zabija nawet woda. W nadmiarze insulina potrafi zabić bardzo szybko, ale jej niedobór powoduje „śmierć na raty” (glukoza w nadmiarze [...]
[...] białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same węglowodany (np. dżem jabłkowy), grupa D – prawie same tłuszcze. Kolejny przykład: wszystko wygląda wspaniale, pacjenci zostali podzieleni na grupy, jedni jedzą śniadania, [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
[...] się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety ketogennej 1. Posiłek 3 jaja 50 g [...]
[...] Nadal dostarczam dużo węglowodanów przed i po treningu. Jednak w ogólnym rozrachunku podaż węglowodanów jest mniejsza. Zwykle uzyskuję deficyt kaloryczny ograniczając węglowodany, tłuszcze lub oba makroskładniki. Jestem zwolennikiem „obcinania” węglowodanów, a sięgania po zasoby tłuszczów na dalszym etapie redukcji”. [...]
[...] wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu [...]
[...] większe masz dzienne zapotrzebowanie energetyczne i przy tym zapotrzebowanie na aminokwasy, a to znaczy, że będzie bardzo trudno dostarczyć odpowiednią ilość białka. O ile węglowodany i tłuszcze są składowane w ustroju człowieka, o tyle nie ma żadnego białka zapasowego (poza katabolicznym zużywaniem mięśni w trakcie np. długotrwałego treningu w [...]